Danes je 27.12.2024

Input:

Pojasnilo DURS: Obračunavanje DDV pri opravljanju gostinske dejavnosti

28.1.2014, Vir: DURSČas branja: 9 minut

Pojasnilo davčnega organa navajamo v celoti.

Pojasnilo DURS, št. 4230-741838/2013-2 z dne 28. 1. 2014

"Davčni zavezanec v dopisu navaja, da namerava kupcem v okviru dejavnosti nuditi:

  • naravne sokove z dodatkom zdrobljenega ledu,
  • svežo izvirsko vodo z dodatkom narezanih limon, pomaranč, limet itd.,
  • mlečne frapeje z dodatkom sirupa,
  • kavo, čaj z dodatki po sistemu »vzemi s sabo«,
  • vročo čokolado (zgoščena čokoladna zmes, kot jed s priloženo žličko),
  • zamrznjene jogurte (pripravijo se po naročilu gosta, sestavine so prašek, led, mleko – kot jed),
  • smoothie (pripravi se iz svežega sadja, z dodatkom jogurta in drugimi dodatki) ter
  • pakirano čokolado.

Zanima ga stopnja DDV, ki se mora obračunati ob dobavi navedene ponudbe ter stopnja DDV, če bi navedene izdelke pripravili in ponudili v embalaži pod lastno blagovno znamko, s tem da se kupcem artiklov ne bi omogočilo zaužitje le teh pri prodajnem mestu.


V nadaljevanju pojasnjujemo:


Če se prodaja navedenih izdelkov, razen pakirane čokolade, izvaja v okviru gostinskega obrata oziroma prostora, ki je posebej namenjen uživanju tam prodane hrane oziroma pijače, in sicer ne glede na to, ali se postrežejo pri mizi ali so vnaprej pripravljeni v embalaži za prodajo po sistemu »vzemi s seboj«, gre z vidika DDV za opravljanje gostinskih storitev. Pri tem ni pomembno, ali stranka dejansko pijačo zaužije takoj v gostinskem obratu oziroma ali jo odnese s seboj in zaužije izven tega prostora. V tem primeru predstavlja:

  • priprava zamrznjenega jogurta pripravo in strežbo jedi, za katero se uporabi nižja stopnja DDV,
  • dobava pakirane čokolade (ki se uvršča v tarifno oznako