Danes je 21.7.2024

Input:

Evidentiranje podatkov v DDV-O in rekapitulaciijsko poročilo

27.4.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 11 minut

2024.04.2.4 Evidentiranje podatkov v DDV-O in rekapitulaciijsko poročilo

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Opis primera:

Rabim nasvet pri pravilnem evidentiranju podatkov v DDV-O in v Rekapitulacijsko poročilo.

1. Slovensko podjetje, z ID številko, nabavi blago (sadje, zelenjava) v Španiji. Za to nabavo slovensko podjetje prejme račun španskega dobavitelja (z veljavno DDV številko svoje države). Blago iz Španije potuje v Italijo kjer hrvaški kupec (z veljavno DDV številko svoje države) le to prevzame in ga sam odpelje na Hrvaško. Prevoz iz Španije do Italije organizira in plača španski dobavitelj. Slovensko podjetje izda račun za sadje, zelenjavo hrvaškemu kupcu.

2. Isto slovensko podjetje nabavi blago (sadje, zelenjava) pri italijanskem dobavitelju z veljavno DDV številko svoje države. Za to nabavo prejme slovensko podjetje račun italijanskega dobavitelja. Slovensko podjetje organizira in plača prevoz blaga kupcu na Nizozemsko. Za to prodajo blaga izstavi slovensko podjetje račun nizozemskemu podjetju z veljavno DDV številko svoje države.

3. Enako kot zgoraj, le da je končni kupec italijansko in ne nizozemsko podjetje. Italijansko podjetje – dobavitelj blaga, ima veljavno italijansko DDV številko. Prevoz od dobavitelja do končnega kupca organizira italijansko podjetje (ali prodajalec ali končni kupec) oziroma včasih slovensko podjetje. Slovensko podjetje prejme račun za nabavo blaga od italijanskega podjetja in izstavi račun za prodajo blaga končnemu kupcu italijanskemu podjetju z veljavno italijansko DDV številko.

Blago v nobenem primeru ne pride v Slovenijo.

Rešitev primera:

Za lažje razumevanje tematike so odgovori v nadaljevanju v drugačnem zaporedju kot so vprašanja.

Ad2

Če pravilno razumem, davčni zavezanec, ki ima sedež in je identificiran za namene DDV v Sloveniji, nabavi blago od davčnega zavezanca, ki je identificiran za namene DDV v Italiji in ga proda kupcu, davčnemu zavezancu, ki je identificiran za namene DDV na Nizozemskem. Razumem, da ta prevoz iz Italije