Danes je 21.7.2024

Input:

Nabava blaga v Franciji in njegova prodaja končnim potrošnikom

24.5.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 8 minut

2024.05.2.3 Nabava blaga v Franciji in njegova prodaja končnim potrošnikom

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Opis primera:

Vprašanje moje potencialne stranke:

“V kratkem bi rada spletno trgovino X dala live, pred tem pa uredila vse potrebno glede poslovanja podjetja. Zadeva bo delovala tako: kupec bo naročil artikel direktno preko spletne strani, njegovo plačilo bo prišlo k meni. Naročilo bo stiskalo, zapakiralo in odpremilo podjetje v Franciji, saj je princip delovanja print na zahtevo (print-on-demand). Moja spletna trgovina je direktno povezana z njihovim naročilnim centrom in naročilo gre v izdelavo takoj, ko je potrjeno. To podjetje potem za njihove stroške meni izda račun.
Dobila sem informacijo, da slovenska podjetja na tak način ne morejo poslovati, oziroma da bi moralo francosko podjetje meni poslati naročilo, jaz pa ga preposlati naprej končnemu kupcu. Jaz pa sem tak način izbrala ravno zato, da se s pakiranjem in pošiljanjem ne bi rabila ukvarjati. Prav tako bi mi to predstavljalo dodatne stroške (dvojno poštnino). “

Moje dileme so sledeče:

  1. Ali je prav, da francosko podjetje, ko izda račun, pri tem obračuna njihov DDV?
  2. Kako je z izdajo računov končnim kupcem? Je v redu, če jim račun izda, ko francosko podjetje dobi potrdilo, da je naročilo dostavljeno?
  3. Se mora stranka za potrebe poslovanja s francoskim podjetjem vpisati v njihov DDV register, ali samo v slovenskega?

Rešitev primera:

Uvodoma še posebej opozarjam,