Danes je 21.7.2024

Input:

Obračun DDV pri izvajanju inženirskih storitev na nepremičnini v Avstriji

28.5.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 7 minut

2024.05.2.7 Obračun DDV pri izvajanju inženirskih storitev na nepremičnini v Avstriji

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Opis primera:

Slovenski s.p. izvaja inženirske storitve na nepremičnini za avstrijskega naročnika v Avstriji. Je identificiran za DDV v Sloveniji (v Avstriji pa ne). Sedaj si je pridobil dva slovenska podizvajalca, ki bosta zanj opravljala storitve v Avstriji. Zanima nas kako se je z obračunom DDV v naslednjih primerih:

  • - storitve se opravljajo pri naročniku na njegovi nepremičnini (dobava in montaža) v Avstriji, slovenski podizvajalec je registriran za DDV in kako je če ni registriran za DDV? Ali zaračuna DDV in kakšne klavzule napiše, v kolikor ni zavezanec, oziroma ali se nezavezanec mora registrirati?
  • - storitve se opravljajo v Sloveniji in se posreduje (pošlje) konstrukcija naročniku v Avstrijo. Slovenski podizvajalec je registriran za DDV in kako je če ni registriran za DDV? Ali zaračuna DDV in kakšne klavzule napiše, v kolikor ni zavezanec, oziroma ali se nezavezanec mora registrirati?

V vseh primerih slovenski podizvajalec zaračuna storitev slovenskemu podjetniku (glavnemu izvajalcu), ta pa avstrijskemu naročniku.

Rešitev primera:

Celostno DDV obravnavo bi bilo mogoče ponuditi le v okviru individualne obravnave, saj mi narave opisanih dobav niso