Pojasnilo davčnega organa navajamo v celoti.
Pojasnilo DURS, št. 4230-269/2009, 15. 12. 2009
"Davčni zavezanec postavlja vprašanja, povezana s spremembami zakonodaje na področju DDV. V nadaljevanju odgovarjamo:
ll. 1 Pojem stalne poslovne enote
Predlog dopolnitve Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost vključuje določbo glede opredelitve poslovne enote in sicer: »Za stalno poslovno enoto davčnega zavezanca, ki v Sloveniji nima sedeža, se za namene 25. člena ZDDV-1 šteje poslovna enota (kraj poslovanja), ki trajno razpolaga s človeškimi in materialnimi viri v tolikšni meri, da omogoča opravljanje storitev iz prvega odstavka 25. člena ZDDV-1 oziroma prejem in uporabo storitev iz drugega odstavka 25. člena ZDDV-1.«
ll. 2 Restavracijske storitve in storitve cateringa
Predlog dopolnitve Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost vključuje naslednjo opredelitev restavracijskih storitev ter storitev cateringa;
»(1) Restavracijske storitve so storitve, ki se opravljajo v prostorih izvajalca storitev, in obsegajo dobavo pripravljene ali nepripravljene hrane in/ali pijače za uporabo ljudi, ter zadosten obseg pomožnih storitev, ki omogočajo njihovo takojšnje užitje.
(2) Storitve cateringa so storitve iz prejšnjega odstavka, ki se ne opravljajo v prostorih izvajalca storitev.
(3) Za restavracijske storitve ter storitve cateringa ne štejejo:
dobave pripravljene ali nepripravljene hrane (npr.: hrana »vzemi s seboj« v restavracijah, supermarketih in podobno);
dobave, ki sestavljajo le pripravo in prevoz hrane;
v splošnem dobave, ki sestavljajo pripravo in dostavo hrane in/ali pijače brez katerekoli druge pomožne storitve.
(4) V primerih iz prejšnjega odstavka, je dobava hrane in/ali…